Panash mix |
- |
Moment |
traktatie |
Duur |
50 minuten |
moeilijkheid |
💚 |
Wil je iets bijzonders maken, maar je hebt geen tijd en zin in een ingewikkeld baksel is dit een ideaal recept. Lekker fris vanwege de yoghurt, met de gouden combinatie van maanzaad en citroen is succes gegarandeerd.
Deze vegan cake komt uit het boek Taart ende Koeck, Ouderwets lekker bakboek, 100% vegan. Verkrijgbaar in onze webshop.
Je kan voor dit recept het best de Panash pannenkoekmix Naturel of de Panash Cake & Muffin Mix Naturel gebruiken. Bij de laatste kan je de kristalsuiker uit het recept weg laten.
Het recept is voor één cake. Voor het recept heb je een mixer nodig en een cakeblik.
Ingrediënten
Hoeveelheid |
Cake |
150 gram |
plantaardige bakboter van goede kwaliteit |
150 gram |
lichtbruine kristalsuiker |
1 zakje |
vanillesuiker van 8 gram |
25 gram |
custardpoeder |
1 |
biologische citroen (de geraspte schil en het sap) |
400 gram |
soja- of kokosyoghurt |
375 gram |
bloem |
1 zakje | bakpoeder van 16 gram |
75 gram | maanzaad |
Hoeveelheid |
Gekonfijte citroenen |
1 |
biologische citroen, in dunne schijven |
150 gram |
suiker |
Hoeveelheid |
Glazuur |
scheutje |
citroensap |
150 gram |
poedersuiker |
Stap 1. Bereid de gekonfijte citroenen
Doe voor de gekonfijte citroenen de citroenschijven samen met de suiker in een koekenpan of hapjespan. Laat de suiker helemaal smelten. Zet het vuur niet te hoog en schep de schijven af en toe voorzichtig om. Als het wit van de citroenschijven doorzichtig wordt en de suikersiroop steeds meer gaat schuimen, zijn ze klaar. Ze worden wat stroperiger naarmate je ze langer inkookt. Zorg dat je de siroop niet te ver inkookt, want dan gaat hij karamelliseren. Leg de schijven op een stuk bakpapier om af te koelen.
Stap 2. Maak het beslag van de cake
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met wat plantaardige bakboter.
Klop de boter, suiker en vanillesuiker luchtig met een elektrische handmixer of staande tafelmixer. Voeg het custardpoeder, de citroenrasp en het citroensap toe en klop even door. Voeg vervolgens de yoghurt schep voor schep toe terwijl je blijft kloppen. Doe de bloem, het bakpoeder en maanzaad erbij en spatel alles door elkaar. Doe het beslag in de cakevorm en bak het in ca. 40 minuten gaar. Test of een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met een paar minuten.
Stap 3. Maak het glazuur
Meng voor het glazuur het citroensap letterlijk druppel voor druppel door de poedersuiker, het is al snel te veel. Je wilt een mooi dik, net vloeibaar glazuur.
Stap 4. Versier de cake
Giet het glazuur over de iets afgekoelde cake (die nog best een beetje warm mag zijn) en leg de gekonfijte-citroenschijven erop. En klaar is je cake.
Tast maar toe!
Wist je trouwens dat je cake heel goed in de vriezer kan bewaren als je de cake niet in één keer helemaal op wil eten?
Borst, Maartje. Taart ende Koeck, Ouderwets lekker bakboek, 100% vegan. 2020. Kosmos uitgevers, Utrecht? Antwerpen. Onderdeel van VBK media. Met fotografie van Lisette Kreischer.