pudha recept
Sharing is Caring - Panash Blog

Het grauwe goud - Alles over de kikkererwt en kikkererwtenmeel

Geschiedenis

Kikkererwten zijn als voedsel ouder dan de weg naar Rome. Al in 5400 voor Chr wordt de kikkererwt genoemd in antieke bronnen. Marcus Tulius Cicero, Romeins politicus en schrijver heeft zelfs zijn naam te danken aan de cicer - de Latijnse naam van de kikkererwt.

Zijn voorouder had op zijn neus een pukkel, die erg leek op een kikkererwt. Om zijn achternaam een prettigere associatie te geven, zochten hij en zijn vrouw gezamenlijk naar kikkererwten recepten die de familienaam eer aan deden.

In Nederland verwijst de naam trouwens niet naar een kikker, maar is het een verbastering van kekker, grauw.

Ancient nomad

De kikkererwt volgt de wereldgeschiedenis en haar handelsroutes. Het eerst worden kikkererwten genoemd in de Kaukasus, vandaar uit spreidt het gebruik van de peulvrucht zich uit naar India, het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Europeanen brengen de bonen tijdens kolonisatie naar Afrika en Zuid Amerika. Inmiddels worden de meeste kikkererwten verbouwd in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Armenvoer

Waar de kikkererwt in de Romeinse tijd nog als delicatesse bij overvloedige banketten geserveerd werden, werd het in de loop van de eeuwen steeds meer gezien als voedsel voor de armen, betaalbaar en voedzaam.

Naarmate landen economisch groeiden en mensen meer geld hadden om vlees te gaan eten, nam de behoefte naar kikkererwten af. Totdat er een nieuwe wind over de wereld is gaan waaien.

De huidige intense veeteelt blijkt funest voor het milieu, en steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch dieet. Welvaartsziektes als diabetes en hart- en vaatziekten blijken samen te hangen met ongezonde eetgewoontes. En plots staat de kikkererwt weer vol in de spotlights.

En daar zijn wij natuurlijk erg blij mee!

Gouden vondst

Kikkererwten zijn heel erg geschikt als vleesvervanger en om te gebruiken in vegan maaltijden. Ze zijn rijk aan eiwitten en deze plantaardige eiwitten komen in waarde dichtbij de waarden van dierlijke eiwitten.

De erwt is verder vezelrijk en bevat voor het lichaam de onmisbare mineralen ijzer, kalium en magnesium. In India is een gezegde dat je met een portie kikkererwten per dag nooit een hartaanval zal krijgen.

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat kikkererwten de bloedsuikerspiegel lijken te reguleren, al na enkele porties! En wat het milieu betreft; grond waar kikkererwten verbouwd worden verbeterd!

Kortom, zowel voor de aarde als voor de mens is de herwaardering van de kikkererwt een gouden vondst. Volgens het NRC is 2021 zelfs het jaar van de kikkererwt!

Socca’s, faina’s en pudla’s

Maal kikkererwten en je hebt kikkererwtenmeel. Kikkererwtenmeel is lichtgeel van kleur, glutenvrij en heerlijk nootachtig van smaak. Het meel behoudt de gezondheidsvoordelen van de kikkererwt.

Rauw heeft het meel een bittere smaak, maar die smaak verdwijnt als het meel verhit wordt. Vanwege zijn vezelrijkheid zijn pannenkoeken en andere baksels heel voedzaam. Je hebt snel een verzadigd gevoel. De toepassingen zijn eindeloos en in elk land hebben de kikkererwt pannenkoeken een andere naam en andere bereidingswijze.

In Zuid-Frankrijk heb je bijvoorbeeld de flinterdunne socca’s geserveerd met suiker of met zout, In Italië farinata, In Zuid-Amerika fainá. In India worden er dosa’s, bhaji’s en pudla’s.

kikkererwtenmeel

Bereiding en toepassingen

Als er klontjes in het meel zitten, raden we je aan het even te zeven. Voeg zout en gewenste kruiden toe en meng het met een beetje heet water. Zodra je een klontvrije massa hebt, voeg je de rest van het water toe.

Behalve voor pannenkoeken kan je het meel gebruiken om bijvoorbeeld  je smoothie voedzamer te maken, je soep te binden, of je omelet dikker te maken. Gecombineerd met onze havermeel of een andere glutenvrije meelsoort kan je het gebruiken als perfecte vervanger voor recepten met tarwe.

Het leuke is dat je zoawel zoete gerechten ermee kan maken zoals een Spaanse flan of chocoladetaart, -muffins en -koekjes als hartige recepten. Blijf onze website en Instagram pagina volgen voor nieuwe recepten.

Toegift recept: pudla

De Indiase pudla is één van de pannenkoek recepten met kikkererwtenmeel dat heel makkelijk te maken. Het leuke is dat je het met  Indiase groentes en kruiden kan maken, maar net zo makkelijk maak je een Italiaans hapje met Italiaanse groentes en kruiden, of Mexicaans met Mexicaanse groente en kruiden.

De volgende dag kan je de koude pannenkoekjes nog lekker meenemen als lunch. Ook koud zijn ze lekker. Voor de Indiase variant, meng je twee kopjes kikkererwtenmeel met twee kopjes water (zie bij bereiding). De kruiden die je kunt toevoegen zijn kerriepoeder, komijn, knoflookpoeder en eventueel chilipoeder. Voeg in ieder geval een theelepel zout toe en een lepel citroensap.

Als je een mooi glad beslag hebt, voeg je vier kopjes fijngesneden groentes toe. Bijvoorbeeld wortel, doperwten, paprika, champignons en ui, maar het kan dus eigenlijk van alles zijn. Let wel op dat  je groenten die rauw niet lekker zijn, is eerst even kookt of bakt. Je roert alles goed door elkaar.

Dan verwarm je olie in een koekenpan en schept drie keer een pollepel in de pan. Als de bovenkant droog is, draai je zo om en bakt de onderkant op laag vuur verder.

Uitdaging

Wij zijn heel benieuwd naar jouw originele pudla! Maak een foto van jouw pudla’s, deel de foto in je story’s op Instagram en tag @panashpancakes. Kunnen we jouw foto gebruiken voor onze website, ontvang je niet alleen een eervolle vermelding, maar maak je ook kans op een gratis blik Panash Kikkererwtenmeel bij je volgende bestelling.

 

Kikkererwtenmeel is hip, goed voor je gezondheid en goed voor het milieu. Wij zijn heel blij met het biologisch kikkererwtenmeel in ons assortiment!

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *