pannenkoeken met fruit
Sharing is Caring - Panash Blog

Hoe maak ik gezonde pannenkoeken? Tips en recepten! 🥞

Panash zegt steeds dat pannenkoeken gezond zijn. Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat pannenkoeken bij de guilty pleasures horen. Heerlijk, maar eigenlijk niet heel erg goed voor je. Tijd om eens een goed gesprek te voeren met Ashwien Bisnajak directeur van Panash en pannenkoek deskundige bij uitstek.

Waarom denk ik bij pannenkoeken aan een guilty pleasure?

Antwoord: Uit onderzoek is gebleken dat pannenkoeken al eeuwen op dezelfde manier gegeten worden. Dat wil zeggen: een dikke klodder boter in de koekenpan en dan beleggen met stroop en suiker, of met kaas en spek. De combinatie van veel vet en veel suiker is voor veel mensen moeilijk te weerstaan.

Onnodig te zeggen dat dit soort pannenkoeken niet echt goed voor de gezondheid zijn. Pannenkoeken werden verder van bloem gemaakt. Daar zit geen voedingsstoffen in.

Vraag: Dus mijn gevoel klopt, dat pannenkoeken eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn?

Antwoord: Nee toch niet! Zowel het voedingscentrum als de Consumentenbond geven aan dat pannenkoeken wel passen in een gezond eetpatroon. Maar maak gezonde keuzes bij het bereiden en serveren van pannenkoeken.

Hoe kan een pannenkoek gezond gemaakt worden?

Antwoord: De eerste aanpassing is de boter te vervangen door plantaardige olie. De harde dierlijke vetten uit boter bevatten veel verzadigde vetten. En die zijn niet goed voor je lichaam.

Plantaardige vetten daarentegen bevatten onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor je lichaam. Een klein scheutje plantaardige olie is alleen maar gezond voor je.  

pannenkoeken met fruit Panash

En wat kunnen we doen met de toppings?

Antwoord: Boter vervangen door olie is een eerste stap. Het is ook belangrijk te kijken hoe je de pannenkoek belegd. Ik zei al dat stroop en suiker te veel suiker bevatten en spek en kaas te veel vet.

Maar er zijn zoveel manieren om de pannenkoek gezond en lekker te beleggen. Ik hou persoonlijk erg van fruit. Lekker zoet, maar wel verantwoord.

Naast fruit kan je denken aan rauwe of gewokte groentes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Groenten als spinazie, wortel, pompoen en rode biet kan je ook heel goed pureren en met het beslag mee bakken. Kwark of yoghurt is een heerlijk zuivel beleg.

Dat zijn allemaal producten die passen in een gezonde levensstijl. De traditionele pannenkoek wordt vaak gegeten als iets feestelijks of als comfortfood. Met een gezond beleg kan je de pannenkoek ook heel goed eten als ontbijt, lunch of bij het avondeten.

De juiste pannenkoekmix!

Vraag: Je zei net dat pannenkoekmeel niet veel voedingsstoffen bevat.
Antwoord: Klopt. Wij adviseren te kiezen voor een volkoren pannenkoeken mix. Dat meel bevat veel voedingsstoffen voor je lichaam. Denk aan koolhydraten, vezels, vitamine-B. Dit zijn voedingsstoffen en bestanddelen die je lichaam echt nodig heeft. Koolhydraten voor de energievoorziening en vezels voor je darmwerking.

Vraag: Zijn de Panash pannenkoekmixen volkoren?
Antwoord: Zeker. Onze pannenkoekmixen zijn gemaakt van volkoren eenkoorn. Eigenlijk nog iets voedzamer dan gewoon tarwemeel. Eenkoorn is laag in gluten. Dat betekent dat mensen die gluten niet goed verdragen, met deze pannenkoeken vaak geen problemen hebben. Voor de zekerheid hebben we ook een glutenvrije pannenkoekenmix gemaakt. Daar komt bij dat eenkoorn een bron van eiwitten is. Er zit meer eiwit in eenkoorn dan in gewone tarwe. Je zou de pannenkoeken proteïne pannenkoeken kunnen noemen.

Vraag: Dus pannenkoeken passen in een gezond eetpatroon, mits je de boter vervangt door plantaardige olie, je kiest voor een gezond beleg en je kiest voor een volkoren pannenkoekmix, zoals Panash?

Antwoord: Zo is het! En het mooie is dat je het aantal pannenkoek eetmomenten op deze manier enorm kan uitbreiden. Niet meer alleen als tussendoortje of feestelijke aangelegenheid, maar ook als ontbijt, lunch of onderdeel van de avondmaaltijd. Elke dag een pannenkoek!

Ter inspiratie vier gezonde pannenkoekrecepten

  1. De cacaomixen zijn heerlijk te combineren met fruit. Probeer  de Cacaopannenkoeken met sinaasappel maar eens maar eens.
  2. Pannenkoekjes met groente kan je heerlijk als lunchrecept klaarmaken. Bijvoorbeeld deze Aziatische pannenkoeken met groentevulling
  3. Groentes als pompoen, wortel en spinazie kan je in het pannenkoekbeslag mengen. Als voorbeeld  deze Pompoenpannenkoek.
  4. Wil je echt een goed uitpakken? Verwen je geliefden met deze Crespelle buideltjes met pompoen en Gorgonzola.

 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *