crêpes taart pannenkoeken stapel
Sharing is Caring - Panash Blog

5 simpele tips om de lekkerste pannenkoeken te bakken

Bijna iedereen heeft weleens pannenkoeken gebakken! Toch lukt het niet iedere keer om de lekkerste pannenkoeken te bakken. Hoe dat komt en wat kun je doen om de lekkerste pannenkoeken te bakken? Dat leggen wij je graag uit aan de hand van 5 simpele tips voor het bakken van pannenkoeken.

5 tips voor de beste pannenkoeken

Wil jij de pannenkoek-koningin of -koning worden? Al was het maar bij je familie en vrienden :-), volg dan onze tips voor pannenkoeken bakken en verras iedereen met de lekkerste pannenkoeken.

In het kort komt het neer op deze 5 tips

  1. Gebruik de beste pan die je hebt
  2. Pannenkoeken bak je in een hete pan
  3. Laat je beslag even met rust!
  4. Boter of olie maken je pannenkoeken lekkerder
  5. Wees agile bij het bakken

  pannenkoeken bakken tips

1. Gebruik de beste pan die je hebt

Lekkere pannenkoeken, bak je in de beste koekenpan die je hebt. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). 

Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is. Dat doen ze bijna allemaal, maar soms moet je er wat vet in doen om dit proces te vergemakkelijken. Voor de meeste mensen is een koekenpan met een anti-aanbaklaag het makkelijkste om mee te werken.

Deze pannen zijn gemaakt voor gerechten die je heet bakt en waarvan je niet wilt dat ze kleven aan de pan. Denk aan omeletten, burgers of pannenkoeken. Tip 1 van de pannenkoeken bakken tips: gebruik je beste anti-aanbakkoekenpan die je hebt en koop niet meteen de duurste pan voor je pannenkoeken.

Ervaar wat het beste werkt bij jouw pan en hou dat vervolgens aan! Een soort op maat gemaakte gebruiksaanwijzing. Het maakt overigens niet uit of je een crêpe pan met een lage rand gebruikt of een gewone koekenpan met een wat hogere rand. Beiden zijn geschikt. 

2. Pannenkoeken bak je in een hete pan

Een van de beste tips voor pannenkoeken bakken: laat de pan goed heet worden! Dat klinkt logisch, maar toch doen we dit niet altijd consequent. Ook bij ons mislukt de eerste pannenkoek. Dat komt overigens niet alleen omdat de pan niet heet genoeg is, maar omdat er zich nog geen vetlaagje heeft gevormd.

Als je een pannenkoek in een hete pan bakt, ontstaat er een reactie waarbij het ei stolt en het pannenkoekenbeslag transformeert tot de lekkerste pannenkoek. Wanneer dat snel gebeurt in een hete pan laat de pannenkoek makkelijk los van de bodem. Daarnaast wordt de pannenkoek bruiner (Maillard reactie) en kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien.

Is je koekenpan niet heet? Dan kook je de pannenkoekbeslag en dat wil je niet. Is je anti-aanbaklaag niet goed? Dan blijft de pannenkoek plakken en krijg je geen goede bruining (karamelisatie).

Onze hete pan tip: accepteer dat de eerste pannenkoek mislukt, gebruik het als leermoment om de juiste temperatuur van je pan te krijgen en een 'vetlaagje' op de bodem. De rest lukt dan zeker!

hoe maak ik pannenkoeken

3. Laat je beslag even met rust!

Een andere goed tip voor pannenkoeken bakken: laat je beslag even rusten. Dat geeft de gluten in je beslag de tijd om meer verbindingen met elkaar te maken. Glutenvorming ontstaat meteen als je de (plantaardige) melk toevoegt aan de pannenkoekmix.

Als je het beslag laat rusten, vormen zich meer glutenverbindingen en wordt je pannenkoek meer één geheel (steviger en elastischer) waardoor je ze makkelijker kunt bakken. Maar hoe lang moet je het beslag laten rusten? Minimaal een uur in de koelkast. 2,5 uur is nog beter.

Overigens zorgen niet alleen de glutenverbindingen voor een mooie pannenkoek, ei helpt hier ook bij. 

4. Boter of olie maken je pannenkoeken lekkerder

Waarom zou je boter of olie gebruiken in een anti-aanbakkoekenpan? Dat heb je toch niet nodig? Hoewel vet in je pan vaak niet meer nodig is, zorgt vet voor twee dingen:

  • smaak
  • betere bruining

Vet - en dan met name boter - zorgt voor een extra romige, volle smaak die je toevoegt aan je pannenkoek. Wat boter of olie zorgt er bovendien voor dat je pannenkoek mooi bruin wordt.

Gebruik je geen vet, dan wordt je pannenkoek egaal bruin en dat zorgt voor een wat branderige smaak en hardere pannenkoek. Boter of vet zorgen ervoor dat je pannenkoek onregelmatig lichtbruin wordt. 

pannenkoeken bakken tips

5. Wees flexibel bij het bakken

Hoe maak ik de beste pannenkoeken? Iedereen vraagt het zich wel een keer af. Feit is, dat je pannenkoeken op honderd verschillende manieren kunt bakken. Je kunt een crêpe pannetje of gewone koekenpan gebruiken met of zonder boter of olie. En welk meel gebruik je? Gebruik je plantaardige melk of koemelk? Eieren of toch vervangen door iets anders?

Daarnaast is de lekkerste pannenkoek voor iedereen anders. De een houdt van dunne pannenkoeken. De ander heeft ze liever wat dikker. Daarom is de beste tip voor pannenkoeken bakken: wees flexibel bij het bakken.

Veel voorkomende problemen bij pannenkoeken bakken

Met deze tips voor pannenkoeken bakken, bak jij de lekkerste pannenkoeken. Toch zullen er ongetwijfeld nog een paar pannenkoeken onderop de stapel belanden omdat ze niet zo goed gelukt zijn. Ze zijn te dik, aangebrand of smaken niet. 

Hieronder de 3 meestvoorkomende problemen en wat je ertegen kunt doen.

1. Te dik of dun beslag

Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag.

Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien). Het beslag moet mooi van je lepel of garde aflopen. Net als yoghurt (maar dan wat dunner).

Oplossing: een beetje melk erbij voor te dik beslag of een beetje pannenkoekmix erbij voor te dun beslag. Voeg een beetje melk/meel toe en bak je pannenkoek. Misschien moet je daarna nog een keertje aanpassen. Dat is niet erg. :-)

2. Verbrande pannenkoeken

Meestal komt dit doordat de koekenpan te heet is, maar het kan ook komen doordat er suiker is toegevoegd aan het beslag (bijvoorbeeld bij crêpes) of doordat de boter is verbrand.

Oplossing: verlaag de temperatuur van de koekenpan. Met een beetje geduld kun je het beslag blijven gebruiken voor de mooiste pannenkoeken

3. Pannenkoeken vallen uit elkaar bij het bakken

Dit gebeurt vaak als je ei vervangt door iets anders. Ei is moeilijk te vervangen; het zorgt er niet alleen voor dat je pannenkoeken lekker luchtig worden, maar ook dat ze goed van structuur zijn. Het houdt alles bij elkaar.

Oplossing: gebruik een schepje maizena (bindmiddel) en laat je beslag een uurtje (liefst 2,5 uur) rusten. Als het dan nog niet goed bakt, is er wat anders aan de hand. Bijvoorbeeld te veel suiker of vet in het beslag dat de glutenvorming tegengaat. De makkelijkste manier is dan om gewoon opnieuw te beginnen. :-)

Dit zijn de tips voor pannenkoeken bakken waarmee jij de mooiste en lekkerste pannenkoeken bakt. Heb je een vraag of zelf een tip om te delen, dan kan dat hieronder! We zijn benieuwd naar je reactie! Veel bakplezier! Ashwien en Reena.

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *