pannenkoek trivia oud schilderij Schilderij van Christiaen van Couwenbergh - Jongen met pannenkoek 1640
Sharing is Caring - Panash Blog

Pannenkoek trivia - 5 feitjes die je zullen verbazen! 🥞

Door Jane Sauer. Met de Panash mixen maak je de meest smaakvolle en lekkere pannenkoeken. Maar wat weet je eigenlijk over pannenkoeken? Wij zetten de 5 leukste en meest interessante weetjes voor je op een rij.

 

1. Aziatische roots

Het eten van pannenkoeken is diep geworteld in de Nederlandse cultuur. Zo'n een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Maar het oorspronkelijke recept voor deze lekkernij komt eigenlijk niet uit Nederland, maar waarschijnlijk uit China. Het recept voor pannenkoeken schijnt in de 12e eeuw door kruisvaarders te zijn meegenomen vanuit China en Nepal en kwam zo in Europa terecht. Het hoofdingrediënt was toen boekweit.

2. Dag meneer Pannekoek

“Meneer Pannekoek, heb je trek in een pannenkoek?” Haha, wat een flauwe grap. Maar het is helemaal geen geintje. Er wonen in Nederland ongeveer 11.000 mensen zijn met de naam Pannekoek als achternaam. Tot 1995 werd pannenkoek namelijk gespeld als pannekoek.


3. Mega pannenkoek

Wij bakken pannenkoeken meestal in een koekenpan of speciale pannenkoekenpan. Of we maken ze klein, zoals de Amerikaanse variant. Maar sommige mensen geven de voorkeur aan een grotere variant. De grootste pannenkoek ter wereld had een diameter van 15 meter en woog maar liefst 3000 kg! Van zo'n grote pannenkoek kunnen heel wat mensen eten. Dit wereldrecord is in handen van Engeland.

 

4. Stapelen maar!

We stapelen pannenkoeken als we er een taart van maken. Maar er zijn ook mensen die het een uitdaging vinden om pannenkoeken zo hoog mogelijk te stapelen. Het record staat op naam van chef James Haywood. Hij heeft een stapel van 1 meter hoog gebakken! Daar waren maar liefst 213 pannenkoeken voor nodig. Vier mensen hebben de kok geholpen met het bakken en stapelen. Het was zeker een uitdaging voor hen, omdat iedere pannenkoek aan bepaalde afmetingen moet voldoen. Zonder ondersteuning kon de stapel 5 seconden blijven staan, wat heeft geresulteerd tot een wereldrecord. Gefelicteerd James!

 

5. Poshy pancake

Een pannenkoek bestaande uit bloem, melk, eieren, mosselen, truffels, langoustines, Schotse kreeft en Beluga kaviaar. Overgoten met een saus van Dom Perignon champagne. Klinkt dat lekker? Als je deze pannenkoek wilt eten, dan mag je wel eerst even sparen. Je betaalt namelijk 970 euro voor de duurste pannenkoek ter wereld van chefkok Matthew Downes. Op bestelling kun je deze pannenkoek laten maken bij restaurant Opus in het Britse Manchester.

Heb jij nog een leuk pannenkoek-feitje? Laat het ons weten! Op social media met #panashpancakes!

 

</span></p>

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *