vegan chai bananenbrood van panash
Sharing is Caring - Panash Blog

Is bananenbrood gezond? Antw: ligt aan hoeveel suiker wordt gebruikt!

Wist je dat bananen een van de meest verkochte fruitsoorten in de hele wereld is. Niet gek want bananen bevatten veel mineralen en vitamines en passen perfect binnen een gezond en gevarieerd dieet.

Rauw (maar rijp) zijn ze lekker, maar ook gebakken, verwerkt in pannenkoeken of bananenbrood. De laatste tijd is bananenbrood steeds populairder geworden. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en is het wel zo gezond beweerd wordt?

Amerikaanse uitvinding 

Bananenbrood verscheen rond 1930 voor het eerst in de Amerikaanse kookboeken. Het verhaal gaat dat het ontstaan van bananenbrood een gevolg was van de grote economische crisis in Amerika.

Mensen wilden hun overrijpe bananen niet weggooien en verwerkten het in andere producten. Andere mensen denken dat bananenbrood is ontstaan om bloem en bakpoeder te promoten is. Hoe dan ook, de oorsprong van bananenbrood ligt dus in Amerika. 

TIP: ‘Wist je dat 23 februari nationale bananenbrood dag in Amerika is!’ 

bananenbrood mix

Te veel suiker maakt bananenbrood ongezond 

Over de gezondheid van bananenbrood zijn veel discussies gaande. Bananenbrood bevat redelijk veel suiker. Dit komt onder andere door de bananen. Als je een banaan langer laat liggen zetten enzymen het zetmeel dat in banaan zit om naar fruitsuiker.

Daardoor is een wat oudere banaan vaak zoeter (dan een jongere banaan) en wordt deze sneller verwerkt in bijvoorbeeld bananenbrood. Daarnaast wordt er vaak nog onnodig extra suiker toegevoegd en dit maakt het ongezonder. 

Wel is bananenbrood gezonder dan een stukje cake want hier wordt nog meer suiker aan toegevoegd. Kortom bananenbrood past goed als snack binnen een gezonde leefstijl. Wij geven als tip mee om het zelf te maken. Hierdoor kan je zelf bepalen wat erin gaat en het zo gezond maken als je zelf wilt.

Hieronder staat het recept voor een vegan bananenbrood op basis van Panash Mango & Kardemom pannenkoekmix.

TIP: ‘Wist je dat bananenbrood eigenlijk meer een cake is dan een brood, het bevat namelijk geen gist maar bakpoeder!’

Vegan chai bananenbrood – recept

Wat heb je er voor nodig

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Prak de bananen fijn en meng de olie en havermelk er doorheen. Voeg in een tweede kom de Panash bananenbrood mix, bakpoeder en suiker toe en mix dit goed. Doe de droge en natte ingrediënten bij elkaar; meng voorzichtig tot een glad beslag (niet overmixen).

Beboter of bekleedt het bakblik met een bakpapiertje en schenk het beslag hierin. Snijd de extra banaan in de lengte door en leg boven op het beslag ter garnering. Doe het brood voor 55 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of het brood gaar is en genieten maar!

Variatie tip!

Wil je geen olie gebruiken? Dat kan! Gebruik dan 85 gram appelmoes. Daarnaast kan je ook een handje walnoten, pecannoten, muesli, kokosvlokken, pure chocolade, pindakaas of cranberries toevoegen.

Dit recept gemaakt?

Tag @panashpancakes op Instagram en gebruik hashtag #panashpancakes

Voor andere recepten van bananenbrood check dan ons blog waar wij Chrissy Teigen haar bananenbrood probeerde of check het recept chocolade bananenbrood met courgette (vegan). 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *