perfecte pannenkoeken
Sharing is Caring - Panash Blog

Drie gouden tips voor het perfecte beslag! ✨

Je denkt makkie, laten we pannenkoeken maken. We gooien het bloem, de melk en eieren bij elkaar en mixen maar! Langzamerhand kom je er achter dat er toch wat kontjes in je beslag zitten die je er lastig uit krijgt, en je arm is inmiddels helemaal lam geworden van het mixen. Niets is zo frustrerender dan klontjes in je beslag en daarom geven we je de 3 gouden tips voor het perfecte beslag! Door Maartje ter Riet.

Voordat we aan de tips beginnen is het belangrijk dat je verse ingrediënten gebruikt. Als je oude eieren en melk gebruikt kan dat invloed hebben op het beslag. Daarnaast is het belangrijk dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Als eieren te koud zijn kan het lastig zijn om het beslag luchtig te krijgen.

De 3 gouden tips

Tip 1: Zorg ervoor dat je in het begin weinig melk gebruikt (ca. een kwart van wat je nodig hebt). Mix dit samen met de pannenkoekenmix tot je een dik en smeuïg beslag hebt. Door deze methode te gebruiken kan het meel alvast een deel van de melk absorberen voordat je de rest van de melk erbij doet.

Tip 2: Gebruik grof geweld. Het is makkelijk om een simpele garde te gebruiken want dan heb je minder afwas. Maar als je lang moet mixen zorgt dat uiteindelijk voor frustratie en pijn in je arm. We adviseren je dan ook om een blender of elektrisch mixer te gebruiken. Ook hierbij kun je beter met minder melk beginnen, maar dit luistert niet zo nauw. Je kunt de helft van de melk in het begin erbij doen en na wat mixen, de rest.

Tip 3: Heb je er toch voor gekozen om een garde te gebruiken en maak je weinig beslag (voor een paar pannenkoekjes)? Laat het beslag dan even rusten. Bij voorkeur een uur. Dit zorgt er voor dat;

1) de gluten in het beslag aan elkaar gaan binden waardoor het beslag een geheel wordt en

2) dat het meel meer tijd heeft om alle melk te absorberen. Hierdoor wordt je beslag wat steviger en elastischer. Deze methode wordt gebruikt bij het maken van crepes die vaak wat dunner zijn dan een ‘reguliere’ pannenkoek. Na een uurtje wachten is het belangrijk dat je het weer even goed mix met de garde en je kunt aan de slag!

tips voor perfect beslag

Extra’s

Nu heb je de perfecte formule om je beslag klontjes vrij te maken, maar om je pannenkoek ook nog mooi af te bakken is ook een hele kunst dus geven we je nog wat extra’s mee!

Zorg er allereerst voor dat je je beste pan gebruikt die je hebt. Het is belangrijk dat de pannenkoek makkelijk uit de pan komt. Hiervoor kun je het beste een pan hebben met een antiaanbaklaag.

Speciale pannen

Tegenwoordig hebben ze ook speciale pannen moet een lage rand die perfect zijn om pannenkoeken mee te bakken. Door een pan met een lage rand te gebruiken kan je een pannenkoek makkelijk met een spatel omdraaien en glijdt de pannenkoek ook makkelijk weer van de pan op een bord.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je pan warm genoeg is. Bij veel mensen mislukt de eerste pannenkoek. Dit komt omdat veel mensen ongeduldig zijn en niet lang genoeg wachten totdat de pan warm is maar ook omdat de pan nog geen vetlaagje heeft gevormd.

Middelhoog vuur

Zet je pan op een middelhoog vuur voor dat je het beslag in de pan doet waardoor de pannenkoek mooi gaart. Als je pan te koud is absorbeert die alle olie of boter in de pan wat er weer voor zorgt dat je pannenkoek vet wordt.

Dus zorg voor een goede pan, voldoende warmte en gebruik de 3 gouden tips van hierboven. We garanderen je dat je de perfecte pannenkoek krijgt. Veel succes met bakken!

Heb jij het uitgeprobeerd, laat het ons weten door panash te taggen op Instagram @panashpancakes en gebruik de hashtag #panashpancakes. 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *