Door Reena Bisnajak. Vooral nu heb ik dat nodig, ogen dicht en wegdromen. Naar smalle steegjes, opdringerige en luidruchtige verkopers, felgekleurde kledingstoffen uiteraard met glimmertjes en dan om het helemaal compleet te maken, die heerlijke, kruidige geur!
Ik laat me verleiden naar een klein zaakje waar ze romige chai verkopen. Na het eerste slokje open ik mijn ogen weer: tijd om in het hier en nu een kopje chai te maken. Voorlopig niet reizen betekent voor mij uitproberen, cakejes, hartige hapjes en vandaag dus chai.
Indiërs drinken meer chai dan koffie. Ze zeggen ook wel dat elk mens voor 60% bestaat uit water, maar een Indiër voor 100% bestaat uit chai. Yes, mijn roots liggen heel duidelijk in India :-)
Masala Chai, een thee gekruid met Indiase smaken wordt vooral op koude ochtenden gedronken en ik ben een grote fan. Niet alleen op koude ochtenden, maar wanneer en waar dan ook. De basis voor deze thee is een mix van kruiden die je met melk, water en losse theebladeren en suiker laat inkoken tot een romig geheel.
Mijn recept komt van Manjula, dé indiase kookmoeder op YouTube. Deze kruidenmix is goed voor ongeveer 24 kopjes chai.
Ingrediënten
- 24 kardemom peultjes
- 18 zwarte peperkorrels
- 1 theelepel anijszaad
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
Voor de thee zelf heb je nog losse zwarte thee, melk, suiker en water nodig.
Bereiding
Mix alle kruiden en maal fijn tot een poeder (gebruik een vijzel voor handwerk, anders een koffiemolen). Bewaar in luchtdicht potje.
Per twee kopjes chai is het recept als volgt:
- 1Â 1/2 cup water
- 1/2 cup melk
- 2 theelepels losse zwarte thee
- 2 theelepels suiker (ik doe er meer in, maar proef vooral!)
- 1/4 theelepel chai kruidenmix
Breng water, melk en kruidenmix aan de kook. Wanneer het kookt, verlaag de temperatuur zodat het zachtjes pruttelt. Voeg de losse zwarte thee en suiker naar smaak toe. Deksel op de pan en nog 2-3 minuten verder laten pruttelen. Zeef de thee en serveer heet! Geniet ervan!Â
</span></p>