mango heel en geschild
Sharing is Caring - Panash Blog

Panash ingrediënten: mango - de nationale vrucht van India 🥭

Door Jane Sauer. De Mango & Kardemom pannenkoekmix, een bijzondere smaakcombinatie. De vorige keer hebben we het gehad over de 'Koning der specerijen'; kardemom. Lees deze serie artikelen, waarin een voor een de belangrijkste ingrediënten worden besproken. Dit keer is het tijd voor mango! 

Bijzondere smaak

Mango en kardemom, het is vooral de combinatie van deze twee ingrediënten wat het zo'n bijzondere smaak geeft. Mango’s smaken zoet, fruitig en naar bloemen, terwijl kardemom een warme, prikkelende en eucalyptusachtige smaak heeft met een hint van kamfer. Dit maakt de Mango & Kardemom mix zo smaakvol en exotisch.

Indiase vrucht

De mango behoort tot het geslacht van de Mangifera, dezelfde familie als de cashews, aldus biologen. Dit geslacht kent maar liefst 41 soorten. De mango die doorgaans wordt gebruikt om te eten is de Mangifera indica, de Indiase mango. Waarschijnlijk komt de mango uit Noord-India. Al zijn er ook wel mangobomen gevonden in Sri Lanka. Deze vrucht is waarschijnlijk een van de eerste gecultiveerde vruchten. In deze landen is dit zelfs de belangrijkste vrucht uit de tropen, naast de banaan. In India worden er meer mango's verbouwd en gegeten dan de rest van de wereld bij elkaar. Het is daar dan ook de nationale vrucht.

 

Verspreid over de wereld

Gezien het formaat van de pit, is het vermoeden dat mensen voor de verspreiding van de mango hebben gezorgd. Waarschijnlijk is de vrucht in de 4e of 5e eeuw voor Christus door Indiërs verspreid door het oosten van Azië. Pas eeuwen later vond de vrucht zijn weg naar andere delen van de wereld. Tussen de 10e en 17e eeuw kwamen de eerste mango's in Afrika terecht en halverwege de 18e eeuw in Brazilië en Latijns-Amerika. Honderd jaar later was Florida dan eindelijk aan de beurt om kennis te maken met deze geurige vrucht.

 

Groene bomen

Mango's groeien aan bomen, die groter dan veertig meter kunnen worden. De boom blijft altijd groen. De mango is een steenvrucht. De vrucht varieert in grootte, van de maat van een pruim tot een meloen (5 tot 20 cm lang) en is altijd groen van kleur. Er zijn ook soorten die rood, geel of paars worden. Tegenwoordig worden mango's in verschillende tropische gebieden aangeplant, waardoor er verschillende soorten zijn ontstaan. De vrucht is ovaalvormig, maar er zijn ook soorten die bolvormig zijn. De schil is 2 mm dik en is glad en glanzend. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, doorgaans geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De smaak is zoet aromatisch. De smaak hangt ook af van het gehalte aan oliehars, wat bij de goede vruchten laag is.

 

Gezonde vrucht

Mango's zijn smaakvol, maar daarnaast ook gezond. Ze bevatten weinig verzadigde vetten, cholesterol en natrium. Ze zijn rijk aan vitamine A en vitamine C. Ook bevatten ze mineralen zoals kalium, koper en magnesium. Ook zijn ze een van de beste bronnen van quercetine, betacaroteen en astragalin. Deze krachtige antioxidanten neutraliseren vrije radicalen in het lichaam.

 

Rijpe mango

Ben je op zoek naar een goede mango in combinatie met een Panash pannenkoekmix? Harde mango's zijn nog niet rijp, dus laat deze nog even liggen. Mango's rijpen goed na. Wees voorzichtig met het vervoeren van de mango, want de vrucht krijgt snel beurse plekken. Als er zwarte vlekjes te zien zijn, dan weet je dat je de vrucht snel op moet eten. De beste rijpingstemperatuur ligt rond de 22 graden Celcius. 

 

Benieuwd naar het volgende ingrediënt in deze serie? Volg dan Panash.

 

</span></p>

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *