Mara Witteman
Sharing is Caring - Panash Blog

De Panash illustrator vertelt: interview met Mara

Sinds de launch van Panash, krijgen we veel vragen en complimenten over onze blikken. In deze blog vertelt de getalenteerde Mara Witteman – de officiële Panash illustrator – er meer over. Niet alleen over hoe ze de huisstijl van Panash heeft ontworpen, maar ook haar passie en drijfveren.

Stel je voor: wie ben je en wat ben je aan het doen?

Mijn naam is Mara Witteman. Ik woon in Utrecht, samen met mijn man Daniël en onze drie kinderen.  Na mijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven heb ik collecties voor kinderen ontworpen. Nadat een aantal succesvolle creaties goed verkochten, wilde ik graag ontwerpen maken onder mijn eigen naam. Daarom ben ik in 2006 als zelfstandige begonnen.

Sinds die tijd heb ik voor vele verschillende opdrachtgevers gewerkt en van alles gedaan; styling, printdesign, illustraties voor onderwijs, maar vooral veel opdrachten als grafisch ontwerper. In de loop van de tijd ontdekte ik dat mijn grootste passie toch ligt bij het maken van illustraties, maar ik durfde de omslag nog niet helemaal te maken.

Vlak voordat mijn vader overleed in 2013, zei hij tegen mij: “volg je hart”. En dat ben ik gaan doen. Ik ben weer gaan illustreren, zoals ik dat vroeger als meisje al het liefste deed. Vrolijke, mooie ontwerpen maken in mijn eigen stijl, daar ligt mijn hart.

Welke stijl typeert je werk?

Mijn werk is vrolijk, kleurrijk, fantasierijk en vooral op een jong publiek gericht. Dieren, bloemen, planten en kinderen vind ik het leukst om te tekenen. Het liefst met een dosis humor. 

Ik vind het fijn om te werken aan een project dat bijdraagt aan iets positiefs, zoals mijn opdracht voor Panash; verpakkingen ontwerpen voor een lekker en gezond product waar mensen samen van kunnen genieten en blij van worden.

Het is voor mij belangrijk dat ik affiniteit voel met de opdrachtgever en het product waar ik voor illustreer, dat ik echt waarde toe kan voegen.

Stijl van Mara Witteman

Hoe ging het ontwerpproces?

Van Ashwien en Reena heb ik veel vrijheid gekregen bij het maken van de ontwerpen. Eerst ben gaan kijken naar alle smaken; waar komen de ingrediënten vandaan? Citroengras groeit bijvoorbeeld veel in India. Daar woont de Bengaalse tijger. Deze vind je terug op de verpakking. Op elke verpakking vind je een ander dier.

Verder ben gaan bestuderen hoe de ingrediënten eruit zien. Van welke plant wordt meel gemaakt? Welk bloemetje groeit er uit een venkelknol? Vervolgens ben ik gaan schetsen met pen en potlood. Ik schets altijd met de hand op papier en niet op de computer. Dat vind ik een fijne manier van werken, dan ben ik het meest vrij. Veel proberen, fouten maken en opnieuw beginnen. Als ik tevreden ben, scan ik alle schetsen om ze digitaal te kunnen bewerken.

Daarna heb ik een kleurenpalet bepaald voor de hele lijn aan de hand van de kleurtrends voor het komend jaar. Bij het maken van een selectie kijk ik welke kleuren mooi bij elkaar passen en wat goed past bij de tekeningen die ik heb gemaakt. Per smaak heb ik een selectie van ongeveer 10 kleuren gemaakt die erin terugkomen.

Daarna heb ik in Photoshop alle illustraties uitgewerkt en vervolgens het eindontwerp gemaakt voor elke verpakking.

Wat vind je het mooiste blikontwerp? Top twee en waarom?

Naturel vind ik erg leuk; hij is vrij rustig met een schattige, relaxte koala die lekker aan een tak hangt. Tijdens het ontwerpen dacht ik aan pannenkoeken bakken op een lekkere, Lazy Sunday. Daar vond ik een koala wel bij passen.

Met de verpakking van rode biet & venkel heb ik een speciale band. Tijdens het werken op mijn computer kwam mijn dochter June naast mij staan. Ik was bezig met het tekenen van vlinders en zij zei: "waarom teken je er niet een ondeugend muisje en een vrolijk bijtje bij?"  Dat vond ik zo'n leuk idee! Dus dit ontwerp hebben we eigenlijk een beetje samen bedacht.

Wat vond je het leukst aan deze opdracht?

Het was erg fijn om met Ashwien en Reena samen te werken, we hebben veel plezier gehad tijdens de besprekingen. Ze hebben mij alle vertrouwen gegeven, waardoor ik echt mijn gang kon gaan.

Ook is het tof om aan iets te werken dat nog niet bestaat; iets nieuws! En ik vind het heel cool om een ontwerp te maken voor een product dat echt te koop is. Dat mensen het in hun huis hebben. Een stukje van mezelf. Hopelijk krijg je een lach op je gezicht als je ernaar kijkt.

Je kan meer informatie vinden over Mara op haar website (sohappydesign.com) en Instagram (instagram.com/mara_witteman)

ontwerpen van Mara Witteman

 

</span></p>

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *