plantaardige melk varianten
Sharing is Caring - Panash Blog

De lekkerste vegan pannenkoeken 🌿

Is het mogelijk pannenkoeken te maken zonder ei en melk? 

Je bent gek op pannenkoeken, maar je hebt er steeds meer moeite mee dierlijke producten te eten. Geen probleem! Vegan pannenkoeken zijn net zo lekker en net zo makkelijk te maken als traditionele pannenkoeken. In deze blog laten we zien hoe je ei, melk en boter kan vervangen door een plantaardige variant.

Geheimpje: pannenkoeken hebben eigenlijk helemaal geen ei nodig!

Pannenkoeken maken zonder ei is super makkelijk, want pannenkoeken hebben eigenlijk helemaal geen ei nodig! Je kan pannenkoeken heel goed bakken zonder ei. Het ei wordt alleen toegevoegd om het beslag wat luchtiger te maken en te verrijken. Voor het verrijken van pannenkoekbeslag of cake en muffinbeslag kan je net zo goed in plaats van 1 ei een halve banaan of 2 eetlepels appelmoes gebruiken. Een pannenkoek belegd met chocola is vaak lekker met een pannenkoekbeslag verrijkt met banaan; voor een pannenkoek met stroop kies je dan appelmoes als eivervanger. Het is ook afhankelijk van je eigen smaak en wat je toevallig in huis hebt natuurlijk.

Als je houdt van hele luchtige pannenkoeken kan je aquafaba gebruiken. Een duur woord voor het weekvocht van kikkererwten in blik. Een flinke scheut van dit vocht met een snufje zout en je klopt het beslag heerlijk op. Een welbekende luchtig maker is bakpoeder. Bakpoeder dat in aanraking komt met vocht gaat gelijk rijzen. American pancakes worden altijd met bakpoeder gemaakt.

plantaardige melk varianten

Melk keuze stress

Tegenwoordig zijn er zo veel plantaardige melksoorten te koop, dat de keuzestress meer zal zijn, welke melk te kiezen, dan hoe te komen aan plantaardige melk. Veel is afhankelijk van je smaak en je budget.

Zo heb je sojamelk, notenmelk, havermelk, rijstmelk, kokosmelk, speltdrank en quinoa drink. Voor vegan pannenkoeken kan je het best sojamelk, gezoet of ongezoet, havermelk of amandelmelk gebruiken.

Sojamelk is het meest neutraal, en als huismerk in de supermarkt het goedkoopst. Sojamelk is van nature zoet. Voor mensen die niet van zoet houden, zijn voor de ongezoete variant de zoetstoffen er uit gehaald. Sojamelk en havermelk zijn makkelijk op te kloppen.

Handig voor je cappuccino, maar ook lekker in een luchtige pannenkoek. In bakgerechten kan de amandelsmaak van amandelmelk de smaak verrijken van je baksel.

Wil je echt iets heel anders proberen? Wat dacht je van pannenkoeken met bier? Of met sinaasappelsap? Dat kan ook heel lekker zijn.

De keuze voor plantaardige melk hangt het meest af van jouw persoonlijke smaak. Het beste is de verschillende soorten uit te proberen, totdat je bij je geliefde smaak uitkomt.

Verder kan je je keuze ook laten afhangen van de prijs, de voedingswaarden (hoe meer eiwitten mineralen en vitaminen, hoe beter, de toevoegingen (hoe minder, des te beter) en de samenstelling.

Plantaardige boter of olie met een neutrale smaak?

Het beslag is gemaakt. Nu de pannenkoeken nog bakken. Bak je graag in boter, kies dan plantaardige boter. Sowieso ook gezonder dan dierlijke boter. Maar pannenkoeken kan je ook heel goed bakken in plantaardige olie.

Zonnebloemolie is neutraal van smaak net als de wat duurdere koolzaadolie. Olijfolie proef je duidelijk terug in de pannenkoek, maar dat kan in hartige gerechten ook juist wel heel lekker zijn.

Zoals je ziet is het supereenvoudig vegan pannenkoeken te maken en is het net zo lekker of lekkerder dan de traditionele pannenkoek. Vind je het moeilijk een keuze te maken voor ei of melk vervanger? Bij onze vegan pannenkoekenmix zit atlijd een recept. Hierin geven wij aan, welke ei- en melkvervanger je volgens ons het best kan gebruiken. 

Heb jij nog een leuke tip hoe je plantaardige ingrediënten kan vervangen? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd! #sharingiscaring 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *