Je hoort tegenwoordig zoveel over gluten en glutenvrije producten. Tijd om ons eens goed in die materie te verdiepen. Wat zijn gluten en wat zijn glutenvrije meelsoorten. Waarom hebben wij gekozen voor havermeel en hoe gezond is een glutenvrije pannenkoekenmix? En hoe maak je nu eigenlijk een glutenvrije pannenkoek?
Spier van de bloem
De Chinezen noemen gluten de ‘spier van de bloem’ omdat deeg waarop je kauwt, compacter wordt, maar niet zijn ‘kauwbaarheid’ en elasticiteit verliest. Simpel gezegd zijn gluten eigenlijk het lijm van het deeg. Gluten bestaan uit vooral heel lange eiwitmoleculen die het deeg beweeglijkheid geven en het rijzen van het deeg mogelijk maken.
Niet iedereen verdraagt gluten. Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zich te weer stelt tegen gluten. Dit is een ernstige ziekte. In Nederland heeft circa 1 op 200 mensen coeliakie. Andere mensen zijn glutensensitief of hebben een glutenallergie. Meer en meer Nederlanders geven aan een glutenarm dieet te willen volgen om gezondheidsoverwegingen. Voor ons reden genoeg een glutenvrije pannenkoekmix te ontwikkelen.
Havermeel en gluten
Er zijn veel glutenvrije meelsoorten. Denk aan rijstemeel, boekweitmeel, gierst, amaranth, teff, kikkererwtenmeel en havermeel. Havermeel, ook wel havermoutmeel genoemd, wordt door de EU gerekend bij de granen met gluten.
Haver zelf is glutenvrij, maar tijdens het oogsten, het transport, de opslag in de molen of bij verwerking tot eindproduct kan het soms toch in contact komen met andere granen. Onze havermeel heeft minder dan 20ppm gluten. Met zo weinig gluten is de Europese norm dat we onze pannenkoekmix glutenvrij mogen noemen.
Zonder onnodige ingrediënten
Waarom hebben wij gekozen voor havermeel? Het voordeel van havermeel boven andere glutenvrije meelsoorten is dat haver hoogwaardige voedingskwaliteiten bezit. Het is rijk aan vezels. De pure smaak van havermeel is lekker; het smaakt naar graan en er hoeft niets bij.
Het is een mooi oerproduct. Veel glutenvrije pannenkoekmixen bevatten meer suikers, zout, onnodige ingrediënten en vet dan ‘normale’ bakmixen. Eigenlijk niet zo heel erg gezond dus. Zie ook onderstaande tabel.
Tabel: ingrediënten in glutenvrije pannenkoekenmixen
Merk | Ingrediënten | |
Koopmans Glutenvrije pannenkoeken mix | Aardappelzetmeel, maiszetmeel , boekweitmeel, rijstebloem, suiker, rijsmiddelen (E341, E340), zout | |
AH Glutenvrij pannenkoekenmix | Zetmeel (51% maïs, aardappel), meel (30% rijst, 15% boekweit), dextrose, rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500] , difosfaat [E450] ), zout. | |
Jumbo Lekker Vrij van Gluten Pannenkoekenmix | Maïszetmeel, rijstmeel, boekweitmeel, dextrose, rijsmiddelen: E450 en E500, zout |
|
Panash Glutenvrij Pannenkoekenmix | Biologisch havermeel |
De onnodige ingrediënten in pannenkoekmixen zijn toegevoegd om grote, gebruikelijke, dunne pannenkoeken te kunnen maken. Maar waarom? Net iets kleinere en dikkere pannenkoeken zijn heerlijk. En al die toevoegingen willen we nu juist eigenlijk niet!
Panash Naturel Glutenvrij is de enige pannenkoekmix zonder onnodige ingrediënten en vol nutriënten.
Met pannenkoeken van havermeel zet je een verantwoorde maaltijd op tafel, die ook lekker is voor mensen die wel gluten kunnen eten.
Aan de slag
Glutenvrije pannenkoeken bak je ongeveer hetzelfde als andere pannenkoeken. Omdat er geen gluten in het beslag zitten, bak je ze iets dikker dan gebruikelijke pannenkoeken. Ook duurt het iets langer. Reken op ongeveer 4 minuten per pannenkoek.
Benodigdheden voor ca. 7 pannenkoekjes
- 170 gram Panash pannenkoekenmix Naturel Glutenvrij
- 400 ml melk (voor veganpannenkoeken amandelmelk)
- 2 eieren (vegan, 1 banaan)
Stap 1: Bereiding van het deeg
Doe het meel in een kom. Voeg desgewenst een snufje zout toe. Giet al roerend voorzichtig de melk bij het meel en roer door tot je een mooie gladde massa hebt. Voeg de eieren toe en klop deze voorzichtig door het deeg.
Wil je wat luchtiger pannenkoeken? Voeg dan een theelepel bakpoeder toe aan de droge massa.
Stap 2: Het bakken van de pannenkoeken
Verwarm wat plantaardige olie in een koekenpan. Als de olie warm is, schep je een soeplepel beslag in de pan. De pannenkoeken blijven iets kleiner en iets dikker dan gebruikelijke pannenkoeken, door de afwezige gluten. Als de bovenkant helemaal droog is, kan je de pannenkoek omkeren. Nog even door laten bakken en klaar is je eerste pannenkoek. Herhaal dit tot alle beslag op is.
Serveer met je favoriete topping en enjoy!
Dit is het basisrecept voor de glutenvrije mix. Alle recepten op onze website kunnen ook gemaakt worden met de glutenvrije mix, als je er maar rekening mee houdt, dat het formaat van de pannenkoek iets kleiner is en iets dikker en breekbaarder.
Onze Glutenvrije Pannenkoekenmix: