wel suiker of geen suiker fruit vs producten met suiker
Sharing is Caring - Panash Blog

Wel suiker of geen suiker? 🍬🍏 Wij hebben het antwoord

Suiker in voedsel is een hot topic. In onze pannenkoekmix zit geen toegevoegde suiker, maar in de Cake & en Muffinmix wel, en pannenkoeken worden vaak belegd met zoetigheden.

Hoe gezond of ongezond is suiker nu eigenlijk? Wat wordt bedoeld met goede en minder goede suikers?  Hoeveel suiker kan je innemen per dag en waarom zit er wel suiker in de Cake en Muffinmixen? We hebben het eens goed uitgezocht.

Suiker is suiker

Suiker zit in heel veel natuurlijke producten zoals melk, fruit, aardappelen, rijst, maïs en suikerriet. Suiker wordt meestal gemaakt uit bieten of uit riet, en minder vaak uit palmen, esdoorns of kokosbloesem. Vloeibare suikers worden stroop genoemd.

Alle suikers leveren dezelfde hoeveelheid energie, namelijk 400 kcal per 100 gram. Bij stroop en honing  is het wel wat minder omdat daar vocht in zit. Het is dus niet zo, zoals soms beweerd wordt,  dat sommige suikers beter zijn dan andere suikers.

Suiker is goed

Suiker is een koolhydraat. Net als eiwitten en vetten heeft je lichaam koolhydraten  nodig voor de energievoorziening. Zonder eiwitten, vetten en koolhydraten kan je lichaam niet functioneren. De energiebehoefte naar koolhydraten ligt tussen 40% en 70% van de totale energiebehoefte volgens het Voedingscentrum. Hoe groot het aandeel suikers is, specificeren zij niet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is wat specifieker; zij adviseren 50 gram toegevoegde suikers per dag per dag voor vrouwen en 60 gram voor mannen. Suikers die van nature in fruit, zuivel, meel, etc. voorkomen, tellen hiervoor niet mee.

Je lichaam zet koolhydraten om in glucose, en die glucose gebruikt je lichaam als energie. In pannenkoeken zit altijd wel iets van suiker; de natuurlijke suiker van het meel en de lactose (melksuiker) uit de melk. Eenkoorn is het meel dat het meest suikerarm is van verschillende soorten meel (zie tabel)

Tabel: Natuurlijke suikers in meel

Meelsoort

Hoeveelheid natuurlijke suiker per 100 gram

Tarwemeel

3 gram

Volkoren tarwemeel

2 gram

Boekweit

2 gram

Spelt

1,4 gram

Eenkoorn

1 gram

Suiker is slecht

Suikers heb je dus nodig voor je energiehuishouding, maar teveel aan glucose in je lichaam wordt omgezet in vet. Als reserve. Verder bevat suiker geen vitamines, mineralen en vezels. In die zin is suiker niet gezond. Producten die van nature suiker bevatten, bestaan ook uit andere nutriënten als vezels, vitaminen en mineralen.

Met name vezels geven een vol gevoel, waardoor je niet te veel eet. Funest zijn de toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen en in fruitsappen en frisdranken. Door het gebrek aan vezels, merkt je lichaam de suikers niet op, waardoor je eindeloos kan dooreten. Deze verborgen suikers kunnen diabetes en andere welvaartsziekten veroorzaken. Panash Cake & Muffin Mixen

Cake & Muffinmix

In onze Cake & Muffinmixen zit wel suiker. Dus wil je een suikervrije Cake of suikervrije muffins, kan je ze beter maken van onze pannenkoekmixen. Waarom zit hier wel suiker in? Een cake of een muffin bestaat uit een uitgebalanceerde verhouding tussen fijn meel, boter en suiker. Die verhouding luistert heel nauw. Zonder de precies uitgemeten hoeveelheid suiker per hoeveelheid meel geen Cake en Muffinmix, maar gewoon meel.

Dus…

Samengevat is vezelrijke en van nature suiker arme volkoren eenkoorn meel een goede keuze om gebalanceerd suiker te eten. Beleggen met suiker of stroop kan niet echt kwaad, mits je suiker en stroop met mate gebruikt. Nog beter is het de pannenkoek te beleggen met  natuurlijk vezelrijke zoetproducten zoals fruit of groentes. Meer informatie over de gein en ongein rond Suikers vind je in het boek natuurlijk! Zonder suiker kookboek+ de nieuwste info over verborgen suikers van Anne Marie Reuzenaar, te koop in onze webshop

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *