havermelk glas
Sharing is Caring - Panash Blog

Havermelk - Een goed alternatief voor zuivelmelk

Door Jane Sauer. De Panash pannenkoekmixen zijn vegan, oftewel plantaardig. Goed nieuws voor de vegans onder ons! Maar ook voor de non-vegans is dit fijn, omdat de ingrediënten van Panash goed zijn voor de gezondheid, in vergelijking met de gangbare pannenkoekmixen.

Alternatieve melk

Om het product geheel vegan te houden, gebruiken we plantaardige melk. Maar welke melk is nu het beste om te gebruiken? Gemaakt van soja, rijst, amandel, haver, kokosnoot of cashew? Er is tegenwoordig zoveel keuze. Uiteraard kun je zelf kiezen wat je voorkeur heeft, maar Panash raadt havermelk aan in combinatie met de pannenkoekmixen.

Het gaat goed met bedrijven die plantaardige melk produceren. Zo ook het Zweedse havermelkbedrijf Oatly, meldt Business Insider. De opkomst van havermelk is niet te stoppen.

De vraag naar deze melk in de supermarkt is beduidend gestegen sinds de COVID-19 pandemie begon, als je dit vergelijkt met de vraag naar zuivel in het algemeen. De consumptie van zuivelmelk nam voor de pandemie al af en de consumptie van alternatieve melk nam juist toe.

Plantaardige melk is dus populairder dan ooit. Je kiest plantaardige melk bijvoorbeeld vanwege je gezondheid, een allergie, het milieu of vanwege het besparen van dierenleed.

Waarom is uitgerekend havermelk zo populair?

Het heeft een rijke, neutrale smaak en een zuivelachtige consistentie. Hierdoor is het een perfecte vervanger voor zuivelmelk. Naast de goede smaak, is het ook nog eens een milieuvriendelijke optie in vergelijking tot gewone melk.

Volgens de milieu-impactcalculator van de BBC is havermelk naast sojamelk de meest milieuvriendelijke mogelijkheid. Het produceert relatief weinig broeikasgassen en heeft relatief weinig water nodig om te produceren.

Daarnaast is havermelk is ook een goed alternatief voor mensen die niet tegen notenmelk kunnen en mensen die een lactose-intolerantie hebben (dit gaat om zo'n 65% van de wereldbevolking).

Het is lichtzoet van smaak en heeft een vergelijkbare structuur zoals magere koemelk. Het telt daarnaast meer eiwitten dan de meeste plantaardige alternatieven.

Het bevat ook meer vezels, wat weer goed is voor de spijsvertering en cholesterolgehalte. Het is zeer geschikt om mee te koken en te bakken. Ideaal in combinatie met de Panash mixen dus!

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *