Puur Panash - de voedingswaardetabel
Sharing is Caring - Panash Blog

Gezonde pannenkoeken - Kijk maar naar de voedingswaardetabel! Puur Panash 🌿

Op onze verpakking zie je een voedingswaardetabel. Op een paar uitzonderingen na, is dit verplicht bij voedingsmiddelen. Wat heb je aan zo’n tabel en waarom is het verplicht de voedingswaarden te melden? En hoe gezond zijn de bakmixen van Panash nu eigenlijk?

Brandstof

Net als een auto brandstof nodig heeft om te kunnen rijden, heeft een mens energieleveranciers nodig. Zonder energie doet je lichaam het niet. De zogenaamde drie macronutriënten die brandstof leveren voor je lichaam zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Elk van die drie heeft een eigen functie en gezamenlijk houden ze je lichaam draaiend.

De hoeveelheid benodigde energie is niet voor iedereen gelijk. Een vrouw van 25 jaar heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, terwijl een man nog even moet door eten om te komen aan 2.700 kcal per dag. Iemand die veel beweegt, heeft meer energie nodig, dan iemand die weinig beweegt. En naarmate je ouder wordt heb je sowieso minder energie nodig.

Als je te veel energie inneemt, wordt de energie opgeslagen als vet in je lichaam. Bij te weinig brandstof, verbrand je lichaam eerst de reserves. Als je een tijd heel weinig eet, vallen beetje bij beetje lichaamsfuncties uit. Dat zal in Nederland niet snel gebeuren, maar om je optimaal gezond en fit te voelen is een evenwichtige voeding belangrijk.

De cijfers

De voedingswaardetabel helpt jou als consument hiervoor goede keuzes te maken. Je kunt hieruit aflezen hoeveel energie er in een product zit per gram, en uit welke energieleveranciers het product bestaat.

De hoeveelheid energie wordt weergegeven in kilocalorieën. Eiwitten en koolhydraten geven 4 kcal energie per gram. Vetten geven 9 kcal per gram energie.

In onderstaande tabel zie je het percentage dat je nodig hebt in je totale voedingspatroon (Als bijvoorbeeld 5% van je gemiddelde energie-inname uit eiwitten bestaat is dat te weinig. Als 50% van je energie-inname uit vet bestaat is dat te veel).

Macronutriënten

Aandeel in totale energiebehoefte

Eiwitten

10% tot 25%

Koolhydraten

40% tot 70%

Vetten

20% tot 40%

 

Dit klinkt misschien ingewikkeld. Don ’t worry; als je gevarieerd eet, krijg je normaal gesproken van alles voldoende binnen.

Is de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten het enige wat belangrijk is? Het antwoord is nee. Naast energie heb je vitaminen en mineralen nodig, de micronutriënten. Het type macronutriënt is ook belangrijk. We nemen de nutriënten op de voedingswaardetabel even door. 

Koolhydraten

Het grootste deel van je energiebehoefte haal je uit koolhydraten. Koolhydraten zijn onmisbaar voor de hersenen en rode bloedcellen. De suikers in koolhydraten leveren geen vezels, mineralen en vitaminen.

Dat doen producten met natuurlijke suikers beter. Omdat toegevoegde suikers aan voedingsproducten geen vol gevoel geven in je maag, neem je snel te veel zonder het te merken. Vandaar dat toegevoegde suikers als ongezond worden gezien, en de hoeveelheid suiker verplicht op het etiket moet staan. 

Ook vezels zijn koolhydraten. Deze zijn juist wel goed voor je. Vezels zitten in fruit, groente en volkorenproducten. Voor een gezonde voeding heb je 30 à 40 gram vezels per dag nodig.

Vetten

Hetzelfde geldt voor vetten. Onverzadigde vetten zijn onmisbaar voor je lichaam. Deze zitten vooral in plantaardige oliën. Verzadigde vetten (veel uit dierlijke producten) zijn niet gezond.

Bij een gezonde levensstijl eet je per dag gemiddeld minder dan 10% verzadigde vetten en minder dan 1% transvetten. Verzadigde vetten en transvetten veroorzaken een groter risico op overgewicht en op hart- en vaatziektes. Vandaar dat de hoeveelheid verzadigde vetten in de voedingswaardetabel vermeld moet worden.

Eiwitten

Er zijn eiwitten die het lichaam zelf kan maken, maar een aantal eiwitten kan je alleen via voeding binnen krijgen. Eiwitrijke voeding is dus belangrijk. De drankjes met extra proteïne (is eiwit) ten spijt; je hoeft eigenlijk niet bang te zijn voor een eiwitten tekort. Bij normale voeding krijg je genoeg binnen. Wist je trouwens dat kool en aardappelen ook goede eiwitleveranciers zijn?

Zout

Verder staat zout in de tabel. Je lichaam heeft wel zout nodig, maar in het westers eetpatroon wordt vaak veel te veel zout gegeten. Te veel zoutinname kan je bloeddruk verhogen, met hart- en vaatziektes als gevolg. Goed om op te letten dus. 

Zoals je ziet, is er een schat aan informatie te halen uit de voedingswaardetabel op het etiket. De tabel is verplicht gemaakt aan voedingsfabrikanten om de consument de mogelijkheid te geven gezonde keuzes te maken. 

Gezond Panash

De voedingswaardetabel van Panash laat zien dat de pannenkoekmix weinig suiker bevat en juist veel vezels en eiwitten. Met recht een gezonde keuze. 

Voedingsclaims

Onze pannenkoekenmixen zijn rijk aan vezels en een bron van eiwitten. Dat mag je niet zo maar uitroepen. In Europa zijn er richtlijnen opgesteld waar een voedingsproduct aan moet doen, om een voedingsclaim te doen. Hoe staat dat met Panash? Als voorbeeld nemen we Panash pannenkoekmix Naturel.

Tabel van Panash pannenkoekmix Naturel

Voedingswaarde per 100 gram
energie 1.396 kJ / 334 kcal
vet 2,6 gram
   waarvan verzagdigd 0,6 gram
koolhydraten 62,2 gram
   waarvan suikers 1,2 gram
eiwitten 10,9 gram
zout 1,9 gram
voedingsvezels 9,1 gram

 

Rijk aan vezels

Een levensmiddel mag vezelrijk genoemd worden als minimaal 6 gram per 100 gram voedingsmiddel uit vezels bestaat. Met 9,1 gram voedingsvezel per 100 gram is deze mix dus vezelrijk. Panash mag deze mix als vezelrijk aanbevelen.

Bron van eiwitten

Je mag zeggen dat een levensmiddel een bron van eiwitten is als minimaal 12% van de energetische waarde (= het aantal kcal) wordt geleverd door eiwitten. De voedingswaarde van de eiwitten is 10,9 gram per 100 gram. Zij leveren 44 kcal. (4x 10,9) per 100 gram. Dat is 13% van 334 kcal. Panash pannenkoekmix naturel is een bron van eiwitten. 

Samenvattend kunnen we met een gerust hart zeggen dat Panash pannenkoekmixen niet alleen lekker zijn, maar dat ze ook heel goed passen in een gezonde levensstijl. Eet smakelijk! 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *