pannenkoek met bier en hummus paprika
Sharing is Caring - Panash Blog

Vaderdag pannenkoeken met bier

Yes! Een stoere pannenkoek voor alle vaders! Het principe is heel eenvoudig; vervang de helft van de melk door een lekker biertje. Liefst een licht, maar zoet biertje. Het resultaat is een volwassen zoet-bittere smaak. Heerlijk bij paprika humus of geroosterde pompoen!

Overigens weten we niet veel wanneer deze ‘pannenkoeken-met-bier’ traditie is begonnen, maar zowel bier als pannenkoeken zijn oude gerechten die al duizenden jaren worden gemaakt. Bier werd al in 11.000 v.C. gedronken in Israël en pannenkoeken komen in Europa als sinds de 13de eeuw voor. Het is dus aannemelijk dat een middeleeuwse kok ergens rond 1300 is begonnen met bier toe te voegen aan het beslag.

In dit recept hebben we de helft van de melk vervangen door het bier. Dat vonden we het lekkerst, maar je kan variëren hiermee en je kunt zelfs de melk geheel vervangen door bier! Wees kritisch op het biertje dat je erin gooit; je proeft in de pannenkoek de uiteindelijke smaak.

Onze keuze was een biertje van Roestig Blond – een heerlijk creatief biertje uit Den Haag met wat toegevoegde gember en de Gember & Citroengras mix; de gember in beide producten zorgde voor een goede samenhang in smaken. Door de zoet-bittere smaak raden we een hartige topping aan: kip shoarma met geroosterde zoete aardappelpuree, paprika humus met pijnboompitjes of geroosterde aubergine (mirza ghasemi).

 

Stap 1. Meng alle ingrediënten

Weeg de gewenste hoeveelheid van de pannenkoekmix en doe deze in een grote beslagkom. Zeven is niet nodig. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe (melk, bier en eieren) en klop met een garde tot een glad beslag.

Stap 2. Bak de pannenkoeken

Verhit wat olie of boter in een koekenpan en schep er een soeplepel beslag in. Hou de pan schuin en draai rond zodat de hele bodem bedekt is. Afhankelijk van hoeveel beslag je in de pan hebt gedaan en hoe groot de pan is, moet je er misschien een klein beetje bij doen of juist iets minder.

Laat de pannenkoek op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog een minuutje. Herhaal met de rest van het beslag. Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag op is.

Als je dit recept maakt, zijn we benieuwd naar het resultaat. Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #panashpancakes te gebruiken of tag ons in je bericht.

Enjoy! Ashwien en Reena

 

</span></p>

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *