Door Jane Sauer. Oerhollandse pannenkoeken zoals oma ze altijd kon maken. Een mix van bloem met boter, melk en eieren. Even bakken in een pan. Overgoten door stroop en smullen maar.
Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!
Mengen maar!Â
Wie de eerste pannenkoek precies heeft gemaakt weten we niet. Hiervoor is het recept te eenvoudig. Iemand heeft ooit eens meel, water en eieren gemengd en dit op het vuur verwarmd.
Dit werd de eerste pannenkoek. Waarschijnlijk bestaan pannenkoeken sinds de Romeinse tijd al en misschien zelfs al sinds de steentijd.
Van Azië naar Europa
De basis voor het huidige recept werd via China en Nepal door kruisvaarders in de 12e eeuw naar Europa meegenomen. In die tijd was het boekweit het belangrijkste ingrediënt voor de pannenkoek.
De eerste vermelding van het verbouwen van boekweit in Europa dateert uit de 13e eeuw. De pannenkoeken bestonden toen uit boekweit, melk, water, gesmolten boter en bloem. In die tijd leken ze meer op koeken, dan op de huidige vorm die de pannenkoek nu heeft.
Eeuwenoud kookboek
Het eerste geschreven recept voor pannenkoeken komt uit een kookboek van 1439. Sinds de middeleeuwen begon de pannenkoek meer de vorm aan het nemen zoals we die nu kennen.
Er werden verschillende ingrediënten gebruikt zoals mais, meel en aardappel. De koeken werden gebakken op stenen en soms in haarden. Zo begon het recept van de pannenkoek zich verder te ontwikkelen en ontstonden er verschillen per regio.
Internationaal recept
Pannenkoeken zijn nog steeds ongekend populair. Over heel de wereld worden pannenkoeken gemaakt en gegeten. Zo heeft ieder land weer een eigen variant, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.
De Fransen kennen de crêpe, een hele dunne pannenkoek belegd met fruit en suiker. De American pancake is een dikke en kleine pannenkoek, overgoten door maple syrup. In Rusland maken ze kleine blini's, gemaakt van boekweit en belegd met zalm. Japanners maken okinomiyaki, een hartige pannenkoek.
Tante Jemima
De eerste pannenkoekmix werd in 1889 gemaakt in Amerika. De naam van dit product was Aunt Jemima, gemaakt door de Pearl Milling Company. Nancy Green, geboren in 1834 tijdens de slavernij, werd het gezicht van dit product. In 2021 werd de naam officieel gewijzigd van 'Aunt Jemima' naar 'Pearl Milling Company'.
In Nederland kennen we natuurlijk de bekende pannenkoekmixen, maar probeer Panash eens. Gemaakt van biologisch speltmeel, zonder toegevoegde suikers en E-nummers en bovendien 100% plantaardig!
Heb jij nog een leuk pannenkoek-verhaal? Laat het ons weten! Op social media met #panashpancakes of gewoon hieronder!
</span></p>