Panash mix |
|
Moment |
traktatie |
Duur |
10 minuten voorbereiding en 15 minuten baktijd |
moeilijkheid |
💚 |
Wil je een feestelijk begin van de dag? Of staat er opeens bezoek voor de deur en je wilt toch iets lekkers bij de koffie of thee serveren? Deze vegan scones zijn heel makkelijk en snel klaar te maken.
Dit recept komt uit Taart ende Koeck, ouderwets lekker bakboek. 100 % vegan van Maartje Borst. Kosmos uitgevers, Utrecht.
Hoeveelheden ingrediënten
voor 8 grote of 12 kleine scones
450 gram | bloem |
1 theelepel | zout |
2 theelepels | bakpoeder |
50 gram | suiker |
110 gram | plantaardige bakboter in blokjes |
220 ml | sojamelk |
100 gram | rozijnen |
Als je de Panash Cake & Muffinmix Naturel gebruikt, kan je zout en bakpoeder uit deze ingrediëntenlijst weglaten.
Verdere benodigdheden
ronde scherpe koeksteker van ca. 8 cm doorsnede
Stap 1: Meng het beslag
Verwarm de oven voor op 225 °C. Meng de bloem, het zout, bakpoeder, de vanillesuiker en suiker in een grote kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door tot er een zanderig mengsel ontstaat; er mag hier en daar nog een klein stukje boter zichtbaar zijn. Voeg de sojamelk en rozijnen toe en breng alles samen tot een deeg zonder echt te kneden. Hoe meer je kneedt, hoe minder lekker het eindresultaat wordt. Doordat er bij het kneden glutenstrengen in het deeg ontstaan zal het taaier worden als je meer kneedt, terwijl je juist een scone wilt die zacht vanbinnen en krokant vanbuiten is.
Stap 2: Maak de Scones
Druk het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ca. 3 cm. Steek er met een scherpe steker mooie strakke scones uit (met strakke snijranden kan de scone mooier rijzen in de oven). Je krijgt uit dit recept ca. acht grote scones of twaalf wat kleinere. Zet ze op een bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Eet ze warm. Oudbakken scones kun je eenvoudig nog even opwarmen in de oven zodat ze weer lekker mals vanbinnen en krokant vanbuiten worden.
Stap 3: Serveer
Snijd de scones over de helft doormidden. Je kan ze beleggen met zachte vegan boter of creamy vegan cheese of bijvoorbeeld onze lemon curd of 0% jam van Jan Bax. Geniet er van!
Dit recept gemaakt?
Tag @panashpancakes op Instagram en gebruik hashtag #panashpancakes