Door Jane Sauer. Het is zomervakantie! Lekker genieten van het zonnetje, een rondje fietsen en natuurlijk ook lekker eten. Eindelijk qualitytime met het gezin. Hoe leuk is het om met z’n allen iets lekkers te maken? En lekker kan ook gezond zijn. Wij geven je tips en makkelijke recepten voor bakken met kinderen.
Een leuke activiteit om te doen in de vakantie is koken met kinderen. Heb jij kinderen of ben je oom of tante? Plan een middag en ga aan de slag. Door een goede voorbereiding en met een beetje geduld kom je al heel ver.
Koken met kinderen
Koken met kinderen bevat drie belangrijke elementen: proeven, spelen en leren. Het is een ontdekkingsreis naar een wereld van smaak. Knoeien is niet zo erg, want koken met liefde maakt iedereen gelukkiger.
Door een speelse houding maak je het leuker voor jezelf en voor anderen. Wat de kinderen zelf maken, eten ze vaak ook graag zonder morren op.
Panash geeft jou zeven tips voor bakken met kinderen:
- Tip #1 Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Kies samen een recept uit en ga samen boodschappen doen. Maak er een leuk uitje van. Laat ieder gezinslid een paar ingrediënten van de lijst bij elkaar zoeken. Zo heeft iedereen zijn eigen taak. Zorg dat je een plan B hebt, mocht het recept niet lukken. Bestel bijvoorbeeld de Panash Kids Gezond box zodat je altijd iets achter de hand hebt.Â
- Tip # 2 Maak er een feestje van
Kinderen vinden het leuk om zich te verkleden. Zorg voor een leuk schort of een speciale koksjas en koksmuts. Afhankelijk van het recept dat jullie gaan maken, kan er natuurlijk ook gekozen worden voor een outfit als sushi chef of pizzabakker.
Zorg voor wat leuke achtergrondmuziek uit het land waar het recept vandaan komt om in de juiste sfeer te komen. Dek ook de tafel in de stijl die bij het gerecht past. Zo maak je er een klein themafeestje van!
- Tip #3 Wees geduldig
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hoe ze zijn, kost het koken met kinderen meer tijd dan wanneer je zelf in de keuken staat. Stel je daar ook op in en plan je dag daarom ook niet te strak. Zorg dat je voldoende tijd neemt.
Het is een manier om qualitytime door te brengen met mensen waar je om geeft. Hou er ook rekening mee dat je keuken vies kan worden. Kruimels en spatten overal. Richt je op het positieve, maak plezier en lach.
- Tip #4 Leg uit over basissmaken
Kinderen zijn nieuwsgierig, dus leg ze ook wat meer uit over de verschillende smaken die er zijn. De vijf basissmaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Dat zijn de smaken die je via je smaakpapillen herkent. Zo is suiker zoet, soyasaus zout, limoen zuur, koffie bitter en tomaat umami.
- Tip #5 Proef
Nu de smaken bekend zijn, is het tijd om te proeven. Neem een hap en proef. Hoe smaakt het? Is het zuur of bitter? Is het kruidig? Proeven is de eerste stap van het leren koken. Door kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende smaken, staan zij op latere leeftijd ook meer open voor nieuwe smaken. Door het proeven en deze te leren beschrijven kunnen ze hun persoonlijke smaak ontdekken. Het leert hen ook woorden te geven aan de smaak.
- Tip #6 Leg uit over ingrediënten
Het is belangrijk dat kinderen leren wat voor ingrediënten in producten zitten, zodat ze ook weten wat gezond is en wat minder gezond is. Zo leg je de juiste basis voor hun toekomst. Pak er een wereldkaart bij en maak er een wereldreis van. Laat de kinderen raden waar bepaalde ingrediënten vandaan komen. Uit welk werelddeel komt citroengras? Uit welk land komt wasabi? En wat dacht je van een mango?
- Tip #7 Verdeel taken
Het hangt natuurlijk van de leeftijd van de kinderen af wat ze wel en niet al kunnen doen. De kleintjes kun je taken geven die snel uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het decoreren van koekjes of het maken van glazuur. Of het wassen van groenten. Laat zien hoe je iets maakt, zodat ze kunnen kijken.
De kinderen die naar de basisschool gaan, die kun je meer verantwoordelijkheid geven. Zo kunnen zij water en bloem afmeten, deeg kneden of broodjes rollen. Tieners kun je de volledige verantwoordelijkheid geven. Je helpt hen indien het nodig is. Zo kunnen zij taarten, pasta of Mexicaanse nachos maken.
Bakken met kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het is leuk en leerzaam. Zo leren ze waar hun eten vandaan komt en waarvan het is gemaakt. Met de zeven tips van Panash maak je het jezelf makkelijker en kun je met een gerust hart een volgende middag inplannen om te koken met de kids.Â